Bültenler

Yerel Ürünleri Daha Çok mu Tercih Eder Olduk?

Gıda ürünleri alırken nereden geldiğine bakıyor musunuz? Yerel ürünleri gördüğünüzde eliniz bu ürünlere mi gidiyor? Yalnız değilsiniz. Dünya çapında her on kişiden yaklaşık yedisi (%68) sizinle aynı görüşte… Bu kişiler de “yerel olarak üretilmiş ürünleri daha çok tercih ederim” diyor ve hatta araştırmanın yapıldığı 23 ülkenin 19’unda katılımcıların üçte ikisi veya daha fazlası yerel ürünleri tercih ediyor. Türkiye de bunlara dahil. Araştırmaya Türkiye’den katılanların %76’sı yerel ürünleri tercih ettiğini belirtiyor. Ürünün nerede yetiştiği nasıl yetiştiğinden bile daha önemli. Araştırmaya katılanların sadece %47’si organik gıdalar tüketmenin onlar için öncelikli olduğunu belirtiyor.

3 (1)

Peki yerel ürün derken tam olarak neyi kastediyoruz?

Yerel ürün anlamının çok çeşitli olabileceği aşikar. Örneğin büyük şehirlerdeki yerel ürünlerin satıldığı yerleri düşünün, buradaki ürünler şehirde yetişmiyor, yerel üreticiler direkt bu yerlere ürünlerini getiriyorlar. Bu durumda yerel ürün kavramı yaşadığınız şehrin, kasabanın ürünleri anlamına gelmiyor. Tüketiciler de bunu biliyor fakat sadece ürünün nereden geldiğini bilmek, üreticiyle direkt olarak iletişimde olmak bazı alışverişçiler için bu deneyimi tatmin edici derecede yerel olarak değerlendirmeleri için yeterli olabiliyor.

Online ve Yerel Birbirine Karşı mı?

Bu konu aslında tam ortada. Ne karşı ne de değil denilebilir. Online alışveriş eğilimleri hali hazırda ülkelere göre değişiklikler gösteriyor fakat her yerde bu eğilimin yükseldiğini söyleyebiliyoruz. Global sonuçlara baktığımızda yarıdan biraz fazlamız (%52) online alışverişin geleneksel kanallardaki alışverişten daha kolay olduğunu söylüyor. Türkiye’de bu oran %48. Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde ise online alışverişe bakış çok daha pozitif.
Online gıda alışverişi ve yerel ürünlerin online olarak alınması konusunda en temel bariyer ise fiziksel ve duygusal bağlantının online’da ortadan kalkıyor olması olarak değerlendirilebilir. Tüketici yerel ürünleri alırken üreticiyle, üretilen yer ile fiziksel temas kurmak isteyebilir.

3 (2)

Tüm bunlar gösteriyor ki alışverişçiler artık birbirlerini veya kendilerini tanımlarken; “Nerede alışveriş ediyorum?”diye düşünmekten ziyade “Aldığım gıda ürünleri nereden geliyor?” diye düşünüyorlar.

Ipsos Global Trends ile ilgili daha detaylı bilgi için: www.ipsosglobaltrends.com

Eylül 26, 2017

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın