Blog ve Yorumlar

Yüksek Pazarlama Performansı

2009 yılını hızlı tüketim ürünleri (HTÜ) tahmin edilenden daha iyi bir noktada tamamladı. Cari fiyatlarla yüzde 9, sabit fiyatlarla yüzde 2 büyüme gerçekleşti. Bu büyümeyi tek bir değişkenle açıklayamam. Doğrudur, günlük tüketim krizlerden daha az etkilenir. 2009 yılı başında Ipsos KMG müşterileriyle paylaştığımız kitapta hızlı tüketim ürünlerinde bir kriz  beklemediğimizin altını çizmiştik (bu kitap AKP’nin düşme eğilimine girdiğini de ilk kez tesbit ederek yeni siyasal ortamın da habercisi olmuştu). Tüketicide kısmi bir geri çekilme olabileceğini ama ardından geri gelme ihtimalini yüksek bulduğumuzu eklemiştik. Özellikle de pazarlama yatırımlarını iyi yöneten şirketlerde umulandan büyük büyümelerin ortaya çıkabileceğini tahmin etmiştik. Kitapçığın adı “cezir ve med “ konulmuştu.

2009 büyümesini yaratan  birçok unsur içerisinde benim öne çıkarmak istediğim de işte bu; yüksek pazarlama performansı. Türkiye pazarlama konusunda ustalaştığını 2009 yılında belgeye bağladı. Krizler karşısında paniğe kapılıp kendini uçurumdan aşağı atmayan, soğukkanlı kalabilen, pazarlama yatırımlarını akıllıca sürdüren fiyatını ve promosyonunu  koşullara uyarlayabilen bir ustalaşma.   

2010 yılı Ocak ayında dağıttığımız kitapçığın adı ise endişeli iyimserlikti. Ekonomik güven ve iyimserlik daha önceki yıllarda ulaştığı seviyeden uzak olsa da yükselişe geçmişti. Harcama eğilimi de geçen yıla göre daha pozitif bir yön gösteriyordu. 2010 ilk 2 ayı önceki yılın genel trendine uygun olarak ve bir sıçrama olmadan, yüzde 9 büyüme ile geçildi. Beklenir bir durum.

Bakalım bu yılın sonunda pazarlama performansının katkısı konusunda ne diyebileceğiz?

Yazar : Vural Çakır

ODTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini tamamlayan Vural Çakır, kısa bir reklam ve bankacılık denemesinin ardından Zet Araştırma Şirketi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında ACNielsen'la birleşerek Zet Nielsen adını alan şirketin ortağı ve genel müdürü olarak 2000 yılının sonuna kadar görev aldı. 2001'de KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu'nu kurdu ve 2007 senesine kadar bu grubun başkanlığını yaptı. 2007 senesinde dünyanın 2. büyük araştırma şirketi olan Ipsos'la KMG ortaklığı gerçekleşti. Vural Çakır, 2011 yılında Synovate şirketini de bünyesine katan Ipsos’un Türkiye CEO'su ve Ipsos Global Yönetim Konseyi üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Mesleki dergilerde çok sayıda makalesi yayınlanan Vural Çakır, 2008 – 2013 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı Adschool’da öğretim görevliliği yapmıştır. Vural Çakır’ın, "Geleceğe Dokunuş" ve "İş Hayatının - Okulda Öğretilmeyen - 21 Gizli Kuralı" isimli kitapları bulunmaktadır. Vural Çakır aynı zamanda Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması ve TV Programının yaratıcılarındandır.

Mart 22, 2010

0

Blog ve Yorumlar

Yorum yazın