Haberler

Araştırma Sektörü Dünyada Yüzde 7, Türkiye’de Yüzde 14 Küçüldü

Ipsos KMG tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Araştırmada Yenilikler Konferansı, araştırma sektörünün uluslararası uzmanlarını bir araya getirdi. 

Four Seasons Bosphorus Otel’de yapılan konferansta araştırma trendleri, kurumsal itibar araştırmaları, araştırma ve yaratıcılık, araştırmalarda web’in etkisi, marka yönetimi ve araştırma, alışveriş araştırmaları konularında sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca Türkiye’nin en kapsamlı kamuoyu araştırması olan “Türkiye’yi Anlama Kılavuzu”nun araştırma sektörüne katkıları tartışıldı.

Konferansa katılım, Milliyet Gazetesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile yapılan “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına bağış yapılarak sağlandı.

Araştırmada Yenilikler Konferansı’nın başkanlığını Ipsos KMG CEO’su Vural Çakır yaptı. Vural Çakır açılış konuşmasında dünya araştırma sektöründeki değişim dinamiklerini ve bunların Türkiye’ye olası yansımalarını anlattı. Çakır’ın Dünyada reklam harcamalarının 2009 yılında yüzde 10 azalırken 32 milyar dolarlık araştırma sektörünün de yüzde 7 küçüldüğünü açıkladığı konuşmasının özet notları şöyle;
“Türkiye’de araştırma sektörü 2009 yılında TL değer kaybının da etkisiyle dolar bazında yüzde 14 gibi bir küçülme yaşadı. Sektör TL olarak ise yüzde 2 büyüdü. Enflasyondan arındırıldığında TL olarak da küçülme anlamına geliyor. Yapılan araştırma sayısı miktar olarak azalmazken fiyatlardaki düşüş bu küçülmede önemli rol oynadı. Araştırma sektöründeki dikkat çeken noktalardan birisi de kriz altında hızlanan konsolidasyondu. Dünyada on büyük şirketin pazar payı toplamı ancak yüzde 51 iken, Türkiye’de ilk beş şirketin pazar payı toplamı yüzde 70 gibi yüksek bir seviyeyi buldu. Pazarın en büyük şirketi olan Ipsos KMG’nin pazar payı ise yüzde 18.1 olarak gerçekleşti.”

Araştırma sektörünün önemli bir alanı olan “Kurumsal İtibar Araştırması” konusunda Ipsos Amerika Toplumsal Araştırmalar Başkan Yardımcısı Trent Ross bir sunum yaptı. Ross sunumunda kurumsal itibar araştırmasındaki gelişmeleri, pazarlama verimliliği ile ilişkisi içinde değerlendirdi. Bilindiği üzere kurumsal itibar, pazarlama verimliliğini ve reklam etkisini artıran temel unsurlardan biri olarak sektörde büyük önem taşıyor.

Araştırma sektörünün en çok tartışılan konularından biri olan reklam araştırmalarının yaratıcılığı engelleyip engellemediği de konferansta tartışıldı. Ipsos ASI (Reklam Araştırmaları Grubu) Merkez ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Tamas Géczi “Araştırma Yaratıcılığı Nasıl Destekler” konulu bir sunum yaptı. Türkiye pazarı hakkındaki bilgisi ile de yorumları dikkatle izlenen Géczi, kantitatif ve kalitatifin bir arada kullanıldığı araştırma tiplerindeki gelişmeye dikkat çekerek, reklam yaratıcılığının araştırma ile nasıl beslenebileceğini paylaştı. 

Ipsos KMG’nin, Türkiye’nin yaşam tarzlarını ve eğilimlerini anlamak üzere gerçekleştirdiği ve geçtiğimiz günlerde kamuoyunda tartışılan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu, Araştırmada Yenilikler Konferansı’nın konu başlıklarından biriydi. 16,000 örnekli Türkiye çapındaki en geniş kapsamlı bu yaşam tarzları araştırmasının detaylarını araştırmanın koordinatörü Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Halil Nalçaoğlu anlattı ve Türkiye toplumunun ana eğilimlerini dinleyicilerle paylaştı.

Internet, araştırma sektörünün en çok kullandığı alanlardan biri olmaya yaklaşıyor. Halen dünyada toplanan araştırma verisinin yüzde 20’si web’e dayanıyor. Türkiye’de de araştırma sektörünün web dönüşümünün eşiğine geldiği belirtiliyor. Web, temsil edicilik, örneklem seçimi, veri kontrolü gibi pek çok konuda yeni bakış açılarını gerektiriyor. Konferansta web bazlı araştırmalar konusunda Latin Amerika deneyi incelendi. Latin Amerika Livra internet panelinin kurucularından Diego Meller internette araştırmanın gelişimini aktardı.

Araştırmada Yenilikler Konferansı konuşmacıları arasında Journal of Brand Management dergisinde makaleleri yayınlanan Sunando Das da bulunuyordu. “Managing Tomorrow’s Brands” isimli makalenin yazarlarından biri olan Das, konferansta sunduğu “Markaların; Dünü, Bugünü ve Geleceği” konusunu önümüzdeki günlerde New York’da gerçekleşecek Advertising Research Foundation (ARF)’ın konferansında sunacak. Das marka yönetiminin değişen ölçütlerini araştırma bağlantıları ile birlikte tartıştı. Marka bedeni ve marka ruhunu oluşturan unsurların nasıl ölçüldüğünü anlattı.

Konferansta alışveriş davranışları araştırmalarındaki gelişmeleri ise Ipsos Global Shopper & Retail Research direktörü Fabio Martins aktardı. Araştırma trendleri arasında alışverişçi araştırmaları önemli bir yer tutuyor. Birçok değişik yöntem ve teknoloji deneniyor. Ancak asıl meselenin, araştırmadan uygulanabilir aksiyonlar çıkarma konusunda problemlerin aşılması olduğu belirtiliyor. İş hayatına Paco Hill’in yanında başlayan Fabio Martins konferansta eğlenceli sudoku uygulaması ile araştırmanın aksiyona nasıl dönüşebileceğini anlattı.

Araştırmada Yenilikler “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasını destekliyor
Araştırmada Yenilikler konferansına katılım Milliyet Gazetesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından gerçekleştirilen “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına bağışla sağlandı. Toplanan bağış miktarı neticesinde belirlenecek sayıda kız öğrencinin bir yıllık eğitim masrafları bu sayede karşılanmış olacak.

Mart 1, 2010

0

Haberler

Yorum yazın