Haberler

Gezegeni Kurtarmaya Kendi Evlerinden Başlayanların Attıkları 6 Adım

Dünya Ekonomik Forumu için yaptığımız araştırma; 3 yetişkinden 2’sinin iklim değişikliği için olumlu yönde bir davranış değişimi sergilediğini gösteriyor. Araştırma, bununla ilgili atılan en etkili adımların evde su ve enerji kullanımı, atık yönetimi ve gıda ile ilgili konularda olduğunu ortaya koyuyor.

J.W. Goethe’nin dediği gibi “Herkes kapısının önünü süpürsün; sokaklar tertemiz olacaktır.” Günlük hayatımızda kolayca edinebileceğimiz küçük alışkanlıklarla, gezegen için büyük değişimlere katkıda bulunabiliriz. Peki yapılan araştırmaya göre bireyler, iklim değişikliği için geçtiğimiz yıllara kıyasla hangi konulara daha çok dikkat etmeye başladı? Aşağıdaki sonuçları görünce Goethe’nin sözünde haklılık payı olduğunu bir kez daha görmüş olacağız.

1- Suyu boşa akıtmamak.
Araştırmaya katılanların %41’i evde kullanılan su miktarına dikkat ettiklerini belirtiyor. Diş fırçalama, mutfakta yemek pişirme, bulaşıkları sudan geçirme gibi anlarda musluğun boş yere açık kalmamasına dikkat etmek bile büyük bir katkı olabilir. Araştırma sonuçları incelendiğinde, ülkemizin bu konuya en çok dikkat ettiğini belirten ülkelerden biri olduğu görülüyor.

2- Geri dönüşüme adapte olmak.
Araştırmaya katılanların %39’u kullandıkları ürünleri gezegene geri kazandırmaya çalıştığını belirtiyor. Ayrıca araştırmaya Türkiye’den katılanların da %46’sı bu konuya dikkat ettiğini belirtiyor. Geri dönüştürülebilen hiçbir şeyin çöp olmadığını ve bu yüzden geri dönüşüm kutularını kullanmanın önemli olduğunu anlamamız çok önemli. Bu da daha çok doğal kaynağın kullanılması ve daha fazla enerji tüketimi demek değil mi?

3- Gereksiz yere ışıkları açık bırakmamak.
Araştırmaya katılanların %38’i evde kullanılan enerjinin miktarına dikkat ettiklerini belirtiyor. Sadece gereksiz yere ışıkları açık bırakmamak da yetmiyor, klima vb. güç kaynaklarının da gereksiz yere çalışmamasına özen göstermek gerekiyor. Araştırma sonuçları Türkiye’den araştırmaya katılanların %51’inin bu konuya dikkat ettiğini belirttiğini söylüyor, peki ya diğer yarısı?

4- Ürünleri farklı şekillerde yeniden kullanmak.
Araştırmaya katılanların %35’i kullandıkları ürünleri yeniden kullanmaya çalıştıklarını belirtiyor. Kavanozlardan saksı, bardaklardan kalemlik yaparak değerlendirsek hem keyifli vakit geçirmiş hem de çevre dostu bir yaklaşım sergilemiş olmaz mıyız? Aslında bizler eskiyi yenileme konusunu büyüklerimizden öğrenmiş olsak da araştırmaya Türkiye’den katılanların sadece %31’i bu konuya dikkat ettiğini belirtiyor.

5- Satın aldığımız gıdalara dikkat etmek.
Araştırmaya katılanların %32’si satın aldıkları gıdaların içeriğinden paketine kadar dikkat ettiklerini belirtiyor. Organik yetişen gıdaların hem iklim hem de sağlık için her zaman daha iyi bir tercih olduğunu unutmamak gerekli. Ülkemiz bu konuda ne durumda diye baktığımızda, araştırmaya Türkiye’den katılanların %55’i bu konuya dikkat ettiğini belirtiyor.

6- Ev aletlerinin enerji tüketimini göz önüne almak.
Araştırmaya katılanların %28’i kullandıkları ev aletlerinin markasından enerji tüketimine kadar dikkat ediyorlar. Ev aletleri satın alınırken çevre dostu ürünlerin seçilmesine özen gösterilmeli. Birçok faktör etkili olsa da araştırmaya Türkiye’den katılanların %39’unun bu konuya dikkat ettiğini belirtmesi yine de çok sevindirici.

Ayrıca yaptığımız araştırmaya göre, bazı ülkelerde aşağıdaki adımlarda genel ortalamanın çok üzerinde değişimler görülüyor;
• Güney Afrika’da evde kullanılan su miktarı (%78),
• Avustralya (%76), Kanada (%79), Birleşik Krallık (%79) ve Yeni Zelanda (%79)’da geri dönüşüm ve yeniden kullanım sıklığı,
• Hollanda’da evde kullanılan enerji miktarı (%74),
• Almanya’da satın alınan gıdalara dikkat edilmesi (%63),
• Kişinin Çin’de işe gidip gelmek için ulaşım şekli (%51),
• Kanada (%49) ve Yeni Zelanda (%44)’daki kompostlaştırma hacmi ve sıklığı,
• Hindistan’da motorlu araç kullanımı (%40).

28 ülkede yaklaşık 20.000 erkek ve kadın ile yapılan araştırmada, katılımcıların %17’si iklim değişikliğine karşı tüketici davranışlarını çok fazla değiştirdiğini; %52’si az miktarda duyarlı davrandığını; %23’ü ise hiçbir şey yapmadığını söylüyor. İklim değişikliğine karşı bireysel olarak en fazla değişiklik yapanların yaşadığı ülkeler ise %88 ile Hindistan, %86 ile Meksika, %86 ile Şili, %85 ile Çin ve Malezya ve son olarak %84 ile Peru.

Japonya, sadece %31’inin iklim değişikliği konusundaki olumlu tutumları dışında, geri kalan kısmın neredeyse hiçbir şey yapmadığını söyleyen tek ülkedir. Ankete katılanların üçte birinden fazlasının herhangi bir değişiklik yapmadığını söyleyen diğer üç ülke ise %36 ile ABD, %35 ile Hollanda ve %35 ile Rusya’dır.

Raporu incelemek için buraya tıklayın.

Araştırma Hakkında

Araştırma 23 ülkeden toplam 19.964 birey ile Ipsos Global Advisor online araştırma platformu üzerinden 25 Ekim – 8 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Örneklem şu ülkelerde ülke başına 1000 birey ile gerçekleştirilmiştir: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD.

Araştırma şu ülkelerde ise ülke başına 500 birey ile gerçekleştirilmiştir: Arjantin, Belçika, Şili, Macaristan, Malezya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Güney Afrika, İsveç ve Türkiye. Bu ülkelerde örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Şubat 28, 2020

0

Haberler

Yorum yazın