Haberler

Krizle Birlikte İşsizlik Dünyanın En Büyük Sorunu Haline Geldi

Dünyanın lider araştırma şirketlerinden Ipsos’un Reuters için yaptığı küresel kriz araştırması Haziran 2009 sonuçları açıklandı. Araştırma, Nisan-Mayıs 2009’da küresel gayrisafi hâsılanın % 75’ini oluşturan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmiş ve gelişmekte olan toplam 23 ülkeden 23 bin kişinin görüşleri alınarak hazırlandı.

Araştırmaya göre, küresel ekonomik kriz ile birlikte “İşsizlik ve İşsiz Kalma Korkusu” dünyanın en önemli sorunu haline geliyor. Araştırma kapsamında Nisan 2009’da “En çok endişe duyduğunuz konular nelerdir?” sorusuna 23 ülkenin vatandaşları %53 gibi yüksek bir oranda “İşsizlik ve İşsiz Kalma Korkusu” olarak yanıt verdi. Bu veriler ışında kriz öncesi dönemde dünya gündeminin ilk sırasında bulunan “Yoksulluk ve Sosyal Adaletsizlik” sorunu yerini “İşsizlik ve İşsiz Kalma” korkusuna bırakmış durumda. 2007 Nisan ayındaki araştırmada “Yoksulluk ve Sosyal Adaletsizlik” %40’lık bir oranla dünyanın en çok endişe duyduğu konuydu, Nisan 2009’da yapılan araştırmada ise 5 puanlık bir düşüşle %35’e geriledi ve yerini “İşsizlik ve İşsiz Kalma” korkusuna bıraktı. Kasım 2008’de yapılan araştırmada ise bu oran %41 olarak gerçekleşmişti. Bu altı aylık dönemde “İşsizlik ve İşsiz Kalma Korkusu” % 12 artış yaşayarak %53’lük bir orana erişti ve şu an dünya gündeminin en endişe verici konusu olarak görülüyor.

Ipsos’un araştırmasına göre ekonomik kriz ile birlikte İşsizlik, Fakirlik-Sosyal Adaletsizlik ve Suç-Şiddet Olayları hala en çok endişe duyulan konular arasında yer alıyor. Toplum sağlığı ve eğitim gibi diğer önemli dünya sorunları ise ekonomik kriz ile birlikte endişe verici konular arasında ikinci planda kalıyor.

İş Kayıpları Tüm Dünyayı Etkiliyor, Türkiye İşsizlikte 4. Sırada
Ipsos’un Reuters için yaptığı araştırmada “Son 6 ayda işsiz kaldınız mı? ya da tanıdıklarınızdan işsiz kalan oldu mu? sorusuna tüm dünya geneli %71 gibi yüksek bir oranda evet yanıtı verdi. İspanya’nın %91 ile başı çektiği listede Türkiye %81’lik bir oranla Meksika ve Çin’in ardından dördüncü sırada yer alıyor.

Ekonomik Teşvik Paketleri’nin etkilerinden şüpheliyiz
Tüm dünyada hükümetleri tarafından uygulanan “ekonomik teşvik paketleri” nin etkinliği konusunda şüphe duyuluyor. Araştırmanın yapıldığı ülkelerin vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu (%66), “büyük hükümet harcamalarının” gerçekte net bir yönleri olmadığına ve hükümet tarafından problemin tam olarak kavranmadığının göstergesi olduğuna inanmaktalar.

Krize yönelik hükümet düzenlemeleri yetersiz kalıyor
Ipsos’un Reuters için yaptığı araştırmada “ Hükümetlerin uygulamaya aldığı düzenlemeler ekonominin gelişimini destekliyor mu?” sorusuna büyük bir küresel çoğunluk (%60) olumlu yanıt vermiyor ve aksine hükümet düzenlemelerinin ekonomik büyümeyi boğacağına inanıyor.   Bu görüş özellikle Amerika ve gelişen pazarlarda daha kuvvetli olarak göze çarpıyor. Öte yandan, bu kadar eleştiriye rağmen, vatandaşlar küresel ekonomik oyunculardan daha fazlasını istiyor. Aslında, sadece küçük bir azınlık Avrupa Birliği’ni, Amerika’yı ve Çin’i küresel ekonominin canlanması için yeteri kadar çalışıyor olarak görüyor. Dünya genelinin % 42’si ABD’yi bu anlamda yeterli bulurken % 58’i ekonomik canlanmaya yönelik olarak yetersiz buluyor. Bu oranlar Avrupa Birliği için %47’ye %53 iken Çin için %32’ye %68 olarak değişiyor.

İthalat ve İhracat Dengesi Endişelendiriyor
Küresel vatandaşların büyük bir çoğunluğu (%63) diğer ülkelerin, kendi ülkelerinden ihracatı durduracağından endişe duymaktalar. Fakat bununla birlikte, zıt fikirdekiler (%54), kendi hükümetlerinin ithalatı sınırlandırması gerektiğine inanıyor.

Haziran 10, 2009

0

Haberler

Yorum yazın