Haberler

Türkiye’nin Sektörel ve Kurumsal İtibar Haritası Belirleniyor

Günümüzde kurumsal itibar yönetimi ile marka yönetimi, bir başka deyişle kurumsal iletişim ve pazarlama, entegre bir süreç olarak ele alınıyor. Kurum itibarı ile marka değerinin, birlikte ve eş zamanlı olarak güçlendirilmesi, müşteri memnuniyeti ve sadakati için de gerekli bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, I-Rep Monitor Türkiye adıyla bir itibar araştırmasına başladı. Türkiye’nin sektörel ve kurumsal itibar haritasını çıkarmak amacıyla, gerçekleştirilen bu araştırmanın ilk bölümü tamamlandı. Burada, bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerindeki şirketlerin kurumsal itibarı, farklı sosyal paydaşlar nezdinde incelendi. Otomotiv sektöründeki şirketlerin itibarına yönelik araştırma ise devam etmekte.

Bir şirket veya kurum, temsil ettiği sektörün algısına paralel bir itibara sahip olabiliyor. İtibarı zayıf olan bir sektörde, bireysel olarak çok itibarlı bir şirket veya kurum olması mümkün olsa bile, bunun kalıcı olması zordur. İtibar, sadece bireysel çabalarla değil, sektörel dayanışma ile güçlendirilebilir. Rekabet kadar “takım oyunu” da gereklidir. Bu nedenle I-Rep Monitor Türkiye Araştırması kapsamında, belli başlı sektörlere yönelik kamuoyu algısı da ölçümleniyor. Sektörler ne derece beğeniliyor ve onlara ne derece güveniliyor? gibi soruların cevapları bu araştırmada yanıt buluyor.

“Tüketiciye Gündelik Hayatında Doğrudan Hitap Eden Sektörler Daha Çok Beğeniliyor”
Tüketiciler gündelik hayatlarında, ürünleriyle en çok karşılaştıkları, ürünlerini en çok satın aldıkları ve kullandıkları sektörleri daha çok beğendiklerini ve bu sektörlere daha çok güvendiklerini ifade ediyorlar. Elbette, özellikle son yıllarda, gıda ve içecek, kişisel bakım ve temizlik, tekstil ve hazır giyim gibi nihai tüketiciye doğrudan hitap eden sektörler ile bu sektörlerin ürünlerini tüketiciye ulaştıran perakende ve zincir marketler gibi sektörlerdeki kurum ve markaların, sadece fiyat üzerinden değil, tüketici güvenliği ve sağlığı gibi hususlara da dikkat eden iletişim ve pazarlama faaliyetleri, bu sonuçta rol oynuyor.

Dayanıklı Tüketim ve Otomotiv En Güvenilenler Arasında, Sağlık Sektöründe ise Duyarlıyız
Diğer beğenilen ve güvenilen sektörler, Türkiye sanayisinin can damarı olan, istihdam ve ihracatta da öne çıkan, dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörleri ile yatırımlarıyla öne çıkan telekomünikasyon ve ürünleriyle geniş bir tüketici kitlesine hitap eden bilgisayar ve elektronik sektörleridir. Sağlık, kamuoyunun çok duyarlı olduğu bir alandır ve gerek özel sağlık kurumları gerekse ilaç sektörünün kamuoyunun yaklaşık yarısının beğenisini ve güvenini kazanması dikkat çekicidir.

Bankacılık ve sigortacılık gibi finans sektörleriyle ilgili düşük beğeni ve güven oranı, global bankacılık-finans kriziyle birlikte değerlendirilmelidir. Ipsos’un başka ülkelerde yaptığı benzer araştırmalarda, bu sektörün, içinde bulunduğumuz dönemde, çok daha düşük bir itibara sahip olduğu görülüyor.

Vakıf üniversitelerine yönelik düşük beğeni ve güven oranı dikkat çekicidir ve ayrıntılı olarak araştırılmaya muhtaçtır. Sivil havacılık hakkındaki bulgu, her ne kadar son yıllarda bu alanda çok ciddi gelişmeler olsa da, kamuoyunun kullanımının henüz sınırlı olduğu bir sektör olmasıyla açıklanabilir. Madencilik sektörünün en düşük beğeni oranına sahip olması ise, toplumun çevre ve doğa konusundaki duyarlılığının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Daha detaylı bilgi için müşteri danışmanınızla veya İpek Özgül’le (ipek.ozgul@ipsos.com) irtibata geçebilirsiniz.

Ekim 10, 2011

0

Haberler

Yorum yazın