Bültenler

Gelişmiş Ülkelerdeki Mütevazı Gelişmeler, Ekonomide Temkinli Pozitiflik Yaratıyor

Ipsos Online Paneli üzeriden aylık olarak 24 ülkede gerçekleştirilen Global @dvisor Dünyada Ekonominin Nabzı araştırmasının Ekim ayı raporu açıklandı. Genel algılanan makroekonomik değerlendirmeye bakıldığında araştırma yapılan 24 ülke kendini dingin sularda görüyor ve geçtiğimiz dönemle aynı sonucu gösteriyor: global vatandaşların yüzde 36’sı mevcut ulusal ekonomik durumlarını “iyi” olarak nitelendiriyorlar.

Sorulan her soru ve bunlardan çıkan her analizle birlikte Global @dvisor raporunda yer bulan sonuçlar 3 analitik çerçevede derleniyor:
• İlgili ülkede algılanan hali hazırdaki makroekonomik durum
• Yerel ekonomideki mevcut algılanan durum
• Yerel Ekonomiye 6 aylık bir genel bakış

Dünyada Ekonominin Nabzı raporunun bu ayki hikayesi ise, Global @dvisor araştırması dahilinde bulunan 15 ülke ile ilgili: Arjantin, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere, Macarista, İtalya, Japonya, Polonya, Güney Kore, İspanya, İsveç ve ABD. Bu saydığımız 15 ülke, son 12 ay içerisinde mütevazi oranda da olsa bir yükseliş trendi gösteriyor. Bu ince yükseliş Kasım 2012’de %27’lik bir oranla başlıyor, sorasında %33’lere çıkıyor. 11 aylık yükselen bir trend ümit verici olarak nitelendirilebilir ve 12. ay da pozitif olarak trend devam ederse tüm yılı pozitif olarak değerlendirmek global ekonomi açısından ilginç olabilir.

Ülkelerin yerel ekonomilerini değerlendirmelerine bakıldığında en pozitif ülke olarak Suudi Arabistan (%87) geçtiğimiz dönemde olduğu gibi zirvedeki yerini koruyor. Bunu İsveç (%77), Almanya (%69), Kanada (%64) ve Avustralya (%62) takip ediyor.

Son dönemde ülke içinde protestolar da yaşayan İtalya’da sadece yüzde 6’lık bir kesim ulusal ekonomilerini “iyi” olarak nitelendiriyor.

Türkiye’deki makroekonomik durumu iyi olarak nitelendirenlerin oranı ise yüzde 46.

Bundan 6 sonrasına baktığınızda ülke ekonominizin nasıl olacağını düşünüyorsunuz? Sorusuna “çok daha güçlü” “daha güçlü” “aynı seviyede” “daha zayıf” “çok daha zayıf” derecelendirmelerinde bulunan vatandaşların global değerlendirmelerine baktığımızda yüzde 24’lük bir oran yerel ekonomilerin sonraki altı ayda daha güçlü olacağını belirtiyor.

Brezilyalılar bu konuda daha umutlu, yüzde 63’lük bir oranla yerel ekonomilerinin 6 ay sonra daha güçlü olacağını tahmin ediyorlar. Bu umutlulugu 10 puanlık bir farkla Suudi Arabistan(%51) takip ediyor.

Gelecek ekonomilerinden en umutsuz olanlar ise Fransızlar. Sadece %5’lik bir oran 6 ay sonra ekonomilerinin daha güçlü olacagını düşünüyor. Diğer umutsuz ülkeler ise Macaristan (%11), Polonya (%11), Güney Afrika (%11), Belçika (%12) ve İsveç (%13) olarak sıralanıyor. Türkiye’de ise %26’lık bir oran 6 ay sonrasındaki ekonominin daha güçlü olacağını belirtiyor.

Araştırmayla ilgili daha detaylı bilgileri incelemek için buraya tıklayın.

Ekim 22, 2013

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın