Bültenler

İlk 5 Ayda Yüzde 13 Büyüme

Hane içi tüketimde 2012’nin ilk beş ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13’lük büyüme yaşandı. Bir önceki aya göre hane tüketimi yüzde 5 arttı.

Büyüme Şampiyonu Alkollü İçecekler Oldu
İlk beş ay sonunda en fazla büyüme kaydeden kategori Alkollü İçecekler oldu. Yüzde 26’lık bir büyüme yakalayan alkollü içecekleri yüzde 21 ile yağlar kategorisi izledi.
Temizlik Ürünlerine Hane Başına Ortalama 76 TL Harcadık
İlk beş ay sonuçlarına göre Temizlik Ürünleri yüzde 15’lik büyüme ile en fazla büyüme kaydeden segment oldu. Bu segmentteki büyümenin lokomotif ürün grupları ise sırasıyla Bulaşık Deterjanları, Ev Temizliği araçları ve Ev Temizliği Maddeleri. Haneler geçen sene aynı dönemde temizlik ürünlerine 5 ayda ortalama 67 TL harcamışken, bu sene hane başına 76 TL harcadılar.
Gıda Harcamaları için 172 TL Ayırdık
Gıda ve İçecekler segmenti Hızlı Tüketim içindeki payının ağırlıklı olmasının etkisi ile FMCG büyümesini belirlemeye devam ediyor. İlk beş ay karşılaştırmasında Gıda – İçecekler cari fiyatlarla yüzde 14 büyüdü. Gıda segmentinde öne çıkan ürün grupları ise Sos, Helva, Ketçap ve Mayonez oldu. Geçen sene aynı dönemde bir hane gıda harcaması için 5 ayda 163 TL ayırırken, 2012 senesinde bütçelerinden 172 TL’yi gıda harcamaları için kullandılar.
Kağıt Ürün Tüketiminde Yüzde 26 Büyüme

Kişisel Bakım segmenti ise ilk beş ayı yüzde 11’lik bir büyüme ile kapatmayı başardı. Buradaki büyüme ise Kağıt ürünleri kaynaklı. Kağıt ürünleri yüzde 26 büyüme ile kategori büyümesini yukarıya çekmeyi başardı.

Bölgeler detayında Marmara ve İç Anadolu bölgeleri ortalamanın üzerinde büyürken, Ege ve Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgeleri ortalamanın altında bir büyüme temposu ile ilk beş ayı geride bıraktılar. Marmara Bölgesinde haneler ilk beş ayda hızlı tüketim ürünlerine harcadıkları ortalama parayı geçen seneye göre yüzde 13 arttırdılar. İç Anadolu bölgesinde yaşayan haneler yüzde 12’lik artış ile ikinci sırada yer aldılar. Buna karşılık Ege bölgesinde yaşayan haneler ise ortalama harcamalarını yüzde 7 arttırarak, Türkiye ortalamasının altında kaldılar.

Yerel Marketlerden Alışverişi Hızlandırdık

Yerel Marketler yüzde 33, İndirim Marketleri ise yüzde 24 büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme ile ilk beş ayın öne çıkan perakendeci kanalı oldular. Buna karşılık bakkallar en kötü büyüme performansını gösteren perakendeci tipi olmaya devam ediyor. Bakkallardaki pay kaybının esas nedeni daha az hane tarafından alışveriş yapılması. Geçen senenin ilk beş ayına göre bakkaldan alışveriş yapan hane sayısı yüzde 8 oranında azaldı. Yerel zincirden alım yapan hane sayısı yüzde 12 artarken, indirim marketlerinden alışveriş yapan hane sayısı da yüzde 7 oranında arttı.
Haneler geçen senenin ilk 5 ayında Yerel zincirlerden yaptıkları alışverişlerde tek seferde ortalama 16 TL harcamışken, bu sene bu rakam 17 TL’ye çıktı. Ulusal zincirlerde ise haneler 20 TL olan ortalama sepet değerlerini 2012 senesinde 21 TL’ye çıkarttılar.
Yüksek gelir grubundaki haneler ayda 23 defa market ziyareti yaparlarken, en düşük gelir grubuna mensup hanelerde bu sayı 19.

İlk 5 Aya Makro Bir Bakış:
Enflasyon
2012 Mayıs ayında enflasyon (tüketici fiyatları endeksi-TÜFE) aylık bazda yüzde 0.21 düştü. Mayıs ayında en yüksek artış yüzde 8.60 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Mayıs 2011- Mayıs 2012 yıllık enflasyon değeri yüzde 8.28 oldu. .
2012 yılında enflasyonun tek haneli rakamlara çekilmesi Merkez Bankasının temel uğraşılarında birisi. Merkez Bankası, iç talebi kısıtlamaya yönelik aldığı önlemler ve uyguladığı esnek faiz politikası ile 2012 yılında enflasyonu yüzde 7,5-8,0 seviyesine çekmeye çalışacak. Merkez Bankası’nın, yıllık enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 10 seviyelerinde yatay seyrini devam ettirmesi öngörüsü tuttu. İkinci çeyreğin ilk ayı olan Nisan 2012 enflasyon değeri yüksek çıkmıştı, Mayıs değerlerinin beklenenden iyi gelmesi herkesi rahatlattı.
Güven Endeksleri
Sektörel Güven Endeksleri Mayıs 2012 verilerine göre, gelecek 3 aya yönelik Hizmet sektöründe talep, Ticaret sektöründe ise iş hacmi ile ilgili beklentilerde Nisan 2012 verilerine göre sırasıyla yüzde 2,8’lik ve 6,6’lık düşme var. İnşaat sektöründe iş hacmi ile ilgili beklentilerinde de Nisan 2012 verilerine göre yüzde 1,5 düşme var. Güven endekslerindeki gelişmeler de ekonomide büyümenin yavaşladığını teyit ediyor
Cnbc-e Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,5 düşüş ile 92,09 düzeyine indi. Endeks, 2011 yılının Mayıs ayına göre yüzde 16,6 daha düşük seviyede.

Haziran 19, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın