Bültenler

İlk Beş Aydaki Hane Tüketiminde Ramazan Etkisi Öne Çıkıyor

Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden yılın ilk beş ayına dair sonuçlara göre; Türkiye’de hanelerin daha sık alışverişe gittikleri ve her seferinde bir seferde harcadıkları paranın yani sepet değerinin de artış gösterdiği görülüyor. Ramazan dönemlerinde alışverişin bir hafta öncesinden başladığını göz önünde bulundurarak, Türkiye’deki hanelerin ilk beş aydaki hızlı tüketim ürünleri tüketimlerini, Ramazan alışverişinin etkisiyle birlikte değerlendirmemiz gerekiyor.

Hane içi tüketimde geçen yıla kıyasla bir artış görülüyor. Bu artışın nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor: İlk olarak geçen yıla kıyasla bu yıl üç haftalık bir Ramazan alışveriş etkisi görülüyor. Hane içi tüketimde geçen yıla göre artışın %74’ü enflasyon ve nüfus artışından, geri kalan kısmı ise alışverişçi davranışındaki hareketlilikten kaynaklanıyor.

Slide1

Hane içi tüketimdeki büyümeyi biraz bölgesel değerlendirirsek Marmara Bölgesi’ne bu dönemde destek veren bölge Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölge Ramazan etkisi ile de öne çıkıyor.

Ramazan döneminin nasıl geçtiğini tam bir aylık dönemi değerlendirince daha rahat görebiliriz fakat Mayıs ayında kategorilerde farklılaşan dinamiklere bakıldığında; Et, Ayran, Buzlu çay, Maden suyu ve Gazlı Meşrubat, Türk Kahvesi, Dondurulmuş gıdalar (ağırlıklı milföy hamuru), Dondurma, Kuruyemiş ve Tereyağ geçen yılın aynı ayına göre ortalama üzerinde artış gösteren kategoriler olarak karşımıza çıkıyor.

Bu dönemde hem açık ürünler hem de Market Markalı ürünler ortalama üzerinde büyüme gösterdi. Açık ürünlerde farklı büyüyenler; Zeytin, Baharatlar, Türk Kahvesi, Kuruyemiş, Şekerler ve Tereyağlar oldu.

Hane içi satın alım davranışlarında olumsuz giden veya daralan kategori olmadı, hanelerin harcamasında kriz veya tedbirli davranış gözlenmiyor. Haziran ayı tüketici davranışlarını daha net gözlemleyebileceğimiz önemli bir ay olacak.

Ipsos Hane Tüketim Paneli Hakkında

Ipsos Hane Tüketim Paneli 35 ile yayılmış yaklaşık 14,000 haneden oluşmaktadır ve Türkiye’yi sosyo-ekonomik statü, hane büyüklüğü ve bölgeler açısından temsil edecek şekilde seçilmiştir. Sürekli bir örneklemden haftalık satın alım verisi toplanmaktadır. Toplanan veriler ~21 milyon haneye projekte edilmektedir. Haneler HTÜ satın alma bilgilerini her gün “günlük” üzerine kaydeder, bu günlük haftalık olarak toplanır ve gerekli kontrollerden sonra işleme alınır. Günlüklerde aşağıdaki bilgiler toplanır:

• Satın alınan ürün grubu
• Marka (boyut ve çeşit detayında)
• Satın alınan miktar
• Alışveriş sıklığı
• Satın alınan yer
• Fiyat

Temmuz 25, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın