Bültenler

Ipsos Farkıyla Bilinçaltı Yolculuğuna Var mısınız?

Plato ve Aristoteles bugün yaşasaydı, rasyonel ve duygusal akıl için bize neler söylerdi? Bir zamanlar Plato ruhun rasyonel tarafının beyinde ikamet ettiğini söylerken, Aristoteles herşeyin kalp tarafından yönetildiğini iddia ediyordu. 
İnsan beyninin muazzam sırları 3500 yılı aşkın yapılan çalışmalar sonucunda, teknolojinin de desteğiyle açıklığa kavuşma yolunda.  Nörobilim teknikleriyle desteklenen “Kadın beyni”, “Erkek beyni” gibi psikanaliz kitapları batıda en çok satan kitaplar arasında yerini aldı. Öyle görünüyor ki gelecek “yapay zeka” yolunda ilerliyor.
Nörobilim tekniklerinin pazar araştırması alanında da kullanımı Ipsos KMG’de yeni değil.  2010 yılı Araştırmada Yenilikler Konferansımızda, bu yaklaşımlardan Biometrics ve Eye-Tracking’i tanıtmıştık. O günden bu yana Ipsos KMG, farklı yöntemlerden bir yenisini daha bünyesine kattı; EEG (Electroencephalography).
EEG, özellikle reklam ve marka araştırmalarında uzman birimimiz Ipsos ASI’nin reklam testlerinde kullandığı bir teknik. Ipsos ASI EEG uygulaması, 16 elektrotun bulunduğu pratik bir başlık sayesinde, tüketicinin reklam izlerken beyninde nasıl bir faaliyet gerçekleştiğini 4 ana boyut altında analiz ediyor; İlgi, Dikkat, Pozitiflik ve Stres. 
ASI reklam testi uzmanları, EEG sonuçları üzerinden kalitatif olarak da sorgulamaya gidiyor ve reklamın yaratıcı DNA’sını nedenleriyle ortaya çıkarıyor.  Çalışma ister bir ön test, ister bir post test kapsamında yapılsın, geleneksel kantitatif reklam testi bulgularıyla EEG bulguları arasındaki ilişkiyi de analiz ederek gelecek iletişim stratejileri için içgörü sağlıyor. 
Ipsos KMG, marka vaatlerinin benzeştiği, ürün performanslarının  birbirine yakınlaştığı günümüzde, bir fark yaratabilmek için, pazarlama uzmanlarını tüketicinin bilinçaltı yolculuğuna Ipsos farkıyla çıkmaya davet ediyor. 

Aralık 21, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın