Bültenler

Medya Kullanımını Optimize Etmek İçin

Ipsos KMG’nin Türkiye’nin medya kullanım alışkanlıklarını sosyal kümeler, sahiplikler ve tüketim kırılımlarında sorguladığı BRANDPuls araştırmasının sonuçlarına göre 14 yaş ve üzeri Türkiye nüfusunun neredeyse tamamı haftada bir kereden daha fazla televizyon izliyor (yüzde 96), yüzde 46’sı radyo dinliyor, yüzde 42’si internete giriyor ve yüzde 35’i basılı gazete okuyor. Bireylerin yüzde 16’sı çeşitli sıklıklarda en az bir dergi takip ediyor.

Televizyon kitlelere ulaşmada hala en kısa yol!

14 yaş ve üzeri 57 milyonluk Türkiye nüfusunda yaklaşık 56,5 milyon kişi farklı sıklıklarda da olsa televizyon izliyor. 18 milyon kişi ise günde 4 saatten fazla TV önünde.

3,5 milyon kişi televizyonu aynı zamanda cep telefonundan, dizüstü/masaüstü/tablet bilgisayarlarından da izlemeyi tercih ediyor.

15 milyon kişi haber programlarını ve yerli dizileri takip ediyor. Onları 11 milyon seyirci ile son yıllarda yükselen yarışma program türleri takip ediyor. Bireylerin dörtte biri televizyonda ilginç bir şey gördüğünde internetten o konu ile ilgili araştırma yapıyor.

Tükiye’de farklı sıklıklarla da olsa 36 milyon kişi radyo dinliyor.

21 milyon birey hafta içi ve hafta sonu günde 2 saat ve daha az süresini radyoya ayırıyor. Radyonun en yoğun dinlendiği zaman aralıkları gündüz saatleri… En çok Türkçe Pop ve Arabesk çalan radyo programları tercih ediliyor.

Radyo dinleyen bireylerin yüzde 63’ü çalışırken radyo dinlemenin onları rahatlattığını söylerken, yüzde 24’ü de özellikle takip ettiği DJ’lerin programlarını dinlediklerini belirtiyor.

Internet: Online nüfusun yüzde 80’i evinden internete bağlanıyor. 

Türkiye’de yaşayan 15 yaş üstü 25,9 milyon birey internete farklı sıklıklarla da olsa bağlanıyor. Online nüfusun yüzde 80’i evinden internete bağlanıyor.  İnternet kullanıcılarının yüzde 60’a yakınının bir günde online geçirdiği süre 2 saati aşmıyor.

İnternette yapılan en popüler aktiviteler arama motorlarını kullanmak (yüzde 80), internetten oyun oynamak (yüzde 71) ve satın alınacak ürünlerle ilgili bilgi toplamak (yüzde 67).

İnternet kullanıcılarının yüzde 54’ü çeşitli sıklıklarla da olsa internet üzerinden haber takip ediyor. Bireylerin yüzde 18’i internetten alışveriş yaptıklarını belirtiyorlar. İnternetten satın alınan ürün/hizmetler arasında en popüler olanları yolculuk bileti, otel rezervasyonu, giyim ve ayakkabı. 

İnternet kullanıcılarının yaklaşık dörtte üçü haftada en az 1 defa sosyal ağlara bağlandığını belirtiyor.  Sosyal mecranın en sık kullanım amacı yoğunlukla arkadaşların paylaşımlarını takip edip bunlara yorum yapmak. Bireylerin ortalama arkadaş/takipçi sayısı 140. İnternet reklamlarının takip edilme oranı ise yüzde 14.
Türkiye’de 35 milyon kişi farklı sıklıklarla da olsa gazete okuyor.

Hafta sonu gazete okumaya ayrılan zaman artıyor. Ekonomi, siyaset ve spor haberlerine erkekler, magazin haberlerine ise kadınlar daha çok ilgi gösteriyor. Okurların yüzde 65’i okudukları gazetenin haberlerini güvenilir bulurken,  yüzde 39’u ise kendi siyasi fikirlerine uygun olan gazeteyi tercih ettiğini söylüyor.

Türkiye’de gazeteye göre az bir kitleye sahip olan dergi okurları 9 milyonluk bir paya sahip. Bu bireylerin yüzde 44’ü sevdiği dergiyi gördüğünde satın aldığını belirtiyor.  Yüzde 25’i ise dergide gördükleri bir ürünü internette araştırıyor.

Açık Hava
Türkiye’de en çok fark edilen açık hava reklam türü otobüs durakları (yüzde 37). Yüzde 31’i süpermarketlerde, yüzde 30’u ise mağazalarda açık hava reklamı gördüklerini belirtiyor.

Bireylerin yüzde 36’sı açık hava reklamlarında yaratıcılık arıyor. Bu kişiler sadece yaratıcı ve yenilikçi reklamlara dikkat ettiklerini belirtiyor. Market ve mağazaların dışında bulunan kampanya ilanları ise bireylerin yüzde 29’unda içeri girip bilgi alma isteği uyandırıyor. Genel olarak yüzde 27’si ise açık hava reklamlarında gördükleri ürünlerin markalarını hatırladıklarını söylüyor.

Araştırma Hakkında
BrandPuls
araştırması Haziran-Temmuz 2012 tarihleri arasında Türkiye’de 14 yaş ve üstü nüfusu temsil eden 4500 kişiyle gerçekleştirildi. Araştırma, Türkiye’nin medya kullanım alışkanlıklarını sosyal kümeler, sahiplikler ve tüketim kırılımlarında detaylandırabiliyor. Daha detaylı bilgi için müşteri temsilcinizle veya Görkem Muştu (gorkem.mustu@ipsos.com) ile iletişime geçebilirsiniz.  

Eylül 24, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın