Bültenler

Mülteci Hayatlar Monitörü Yayında

Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve İNGEV işbirliğinde gerçekleştirilen, Mülteci Hayatlar Monitörünün ilk dönem raporu, Suriyeli mültecilerin yaşam koşulları ve tüketim alışkanlıklarını geniş bir şekilde inceliyor.

Mülteci Hayatlar Monitörü, Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının ve statülerinin düzenlenmesinin önemini ortaya çıkarıyor. Suriyeli mülteciler hemen tamama yakın olarak finansal sistemin dışında kalıyorlar. Bankalarda kişisel hesabı olanların oranı sadece yüzde 4. Hayatlarını büyük ölçüde çalışarak kazanıyorlar. Halen Suriyeli mültecilerin yüzde 31’i istihdam piyasasında. Ancak, çalışma konusundaki kısıtlılıklar nedeni ile büyük ölçüde kayıt dışı alanlarda kalmak zorunda oluyorlar. Sivil toplum destekleri son derece kısıtlı kalırken, Suriyeli mültecilerin günlük hayatında en fazla destek veren kurum olarak Kızılay Kart aracılığı ile Kızılay dikkat çekiyor. Kamp dışında kalan neredeyse her 10 Suriyeli mülteciden 9’u kendisine bir sosyal destek ulaşmadığını söylüyor. Gıda, içecek, kişisel temizlik gibi kalemlerde kişi başı aylık harcama tutarı 140 TL olan Suriyeli mültecilerin neredeyse yüzde 97’si yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Ülkemizdeki Suriyelilerin önemli bir bölümü yine Suriyelilerle günlük hayatını geçirerek sosyalleşiyor. Bu da entegrasyon açısından atılması gereken adımların önemini ve sosyal tecrit riskini gösteriyor. Türkçe bütün büyük çabalara rağmen temel meselelerden birisi olmaya devam ediyor. Suriyeli mültecilerin yüzde 70’i Türkçe okuma-yazma bilmiyor ve %47’si hiç Türkçe konuşamıyor.

Yaşam koşulları, Türkiye’de yaşamaya ilişkin tutumlar, tüketim ve alışveriş davranışları açısından birçok temel durumu inceleyen araştırma, politika yapıcılara, sivil toplum yöneticilerine ve pazarlama dünyasına ışık tutan veriler, belirlemeler ve öneriler içeriyor. Araştırmaya Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve İNGEV’in yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi (BAUMUS) Direktörü Ulaş Sunata da yorumlarıyla katkıda bulundu. Araştırma kapsamında 10 ilde 15 yaş ve üzeri 1282 Suriyeli mülteci ile Arapça dilde bilgisayar destekli yüz yüze anket uygulaması ile Mayıs 2017’de veri toplandı.

Mülteci Hayatlar Monitörü ile ilgili ayrıntılı bilgi için;

Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü: Semiha Feyzioğlu / semiha.feyzioglu@ipsos.com

Temmuz 24, 2017

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın