Bültenler

Yatırım ve Tüketim Endeksi’nde Pozitif Hareketlilik Sürüyor

Ipsos KMG’nin 2010 yılı itibariyle başlattığı ve iki ayda bir yapılan araştırmaların bir sonucu olarak derlenen Türkiye Barometresi sonuçlarına göre yatırım araçları (altın, döviz, fon, vadeli hesap vb.) satın almayı  ifade eden Yatırım Endeksi’nde Temmuz’da gözlenen büyük artış, Eylül’de de devam ediyor.

Altın dışındaki bütün yatırım araçlarında satın alma davranışı Temmuz ayına göre artış gösteriyor. Yatırımcılar altın fiyatlarının doygunluk noktasına geldiğini düşünerek, diğer yatırım araçlarına (döviz, konut, vadeli hesap, arsa) yönelmiş görünüyorlar.

Yatırım endeksi (Ocak=100) Temmuz’da 125 iken, Eylül’de 153’e çıkmış görünüyor. Özellikle arsa-konut gibi yatırım araçlarına yönelme ekonomik istikrara olan güveni de gösteriyor.

Aynı şekilde çeşitli dayanıklı tüketim mallarını satın almayı ifade eden Tüketim Endeksi’nde de Temmuz’daki yükseliş Eylül’de de devam ediyor. Tüketim endeksi (Ocak=100) Temmuz’da 222 iken, Eylül’de 294’e yükselmiştir.

Yaz aylarının ardından sonbaharın da etkisiyle, tüketim harcamalarının daha da arttığı gözleniyor. Özellikle cep telefonu, buzdolabı, klima-ısıtıcı, koltuk takımı, mutfak satın almadaki artış dikkat çekicidir.

Mevsim değişiminin ve Ramazan ayının da etkisiyle, çeştili sosyal yaşam göstergelerini temsil eden Sosyal Yaşam Endeksi’nin Temmuz’a göre azaldığı tespit ediliyor. Temmuz’da 166 olan Sosyal Yaşam Endeksi, Eylül’de 153’e gerilemiştir.

Referandum Sonucu Olumlu Algılanıyor
Referandum sonuçları, araştırmaya katılanların çoğunluğu tarafından Türkiye için pozitif bir gelişme olarak yorumlanmaktadır.

Katılımcıların yüzde 43’ü, kabul edilen Anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin daha demokratik ve özgür olacağına inandığını ifade ediyor. Türkiye’nin daha otoriter ve baskıcı bir döneme gireceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 26’dır.

Türkiye Barometresi Araştırması Hakkında
Türkiye Barometresi Araştırması’nın amacı, ekonomideki hareketliliği, tüketicilerin yatırım ve tüketim harcamalarını ölçmek sureti ile belirlemek; kamuoyunun siyasal / sosyal gündem konuları hakkındaki görüşlerini tespit etmektir.

Araştırma Ipsos KMG tarafından, 18 yaş üstü Türkiye nüfusunu temsil  temsil eden bir örnek yapısı ile iki aylık periyotlarla gerçekleştirilmektedir.

Araştırma 12 NUTS bölgesinden seçilen 13 il ve bağlı ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Örnek büyüklüğü 1502’dir.

Araştırma kantitatif yöntemle gerçekleştirilen bir saha çalışmasına dayanmaktadır. Saha çalışmasında, tabakalı tesadüfi örnekleme ve yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır.

Araştırmanın genel istatistiki  hata payı, yüzde  95 güven aralığında ± yüzde  2,5’tir.

Ekim 25, 2010

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın